Nagy György

Fazekas, Népi Iparművész

8220, Balatonalmádi, Törökverő köz 2.

Honlap: www.balatonifazekas.hu

Facebook: Facebook Almádifazekas

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefon: +36-30/756-84-24

 

Kisfilmek a Youtube-on:

Hogyan készül? >>>

Sütés, főzés cserépedényben >>>

Ferdinánd tekercs >>> 

 

Nagy György (K. Nagy György) fazekas, népi iparművész vagyok.

Szerencsésnek mondhatom magam, mivel egy több évszázados múltra visszatekintő fazekas családból származom,Nádudvarról. A K. Nagy névben a „K” betű korsóst jelent, a köztudatban ez máig fennmaradt. Egy 1581. évi dézsmajegyzékben három Korsós családdal is találkozhatunk, a későbbi századokból fennmaradt összeírásokban is ott szerepelnek a fazekassággal foglalkozó családok között a K. Nagyok (Korsós Nagy).

A korsókészítők foglalkozásának jelölésében csak egy bő századdal később tűnik fel a Fazekas elnevezés, utalva arra, hogy viselői az agyagedények másik típusát készítik. A XVIII. században nagy számban éltek Nádudvaron a korsósok. Későbbi létszámnövekedésük nagyban volt köszönhető a zselléresedés folyamatának, ugyanis a földjüket vesztett jobbágyok szívesen választották a fazekas szakmát megélhetési forrásnak. Az 1852. évben az iparkamarai jegyzékben 48 fazekas családot tartottak számon, köztük K. Nagy Gábort. Az 1920-30-as évekre tulajdonképpen csak a Fazekas és a K. Nagy család maradt meg Nádudvaron.

Nagyapám (K. Nagy György, 1913-1985) és édesapám (K. Nagy György, 1947-1981) után édesanyám (Dobiné Vass Júlia, 1949-) vitte tovább a családi hagyományokat. Az Ő segítségével tudtam később felvenni a családi mesterséget.

1994-ben költöztem Balatonalmádiba.

Budapesten 2009-ben sikeres fazekas vizsgát tettem a Dr. Kresz Mária Alapítvány Iskolában. Tanáraim, oktatóim voltak Csupor István, Csuporné Angyal Zsuzsa, Rónai Ági, Farkas Judit és Maléth Anikó.

Első önálló kiállításom 1993-ban Nápolyban volt.

Cimkék: : Konyha

2016 / 2021 © Magyar Kézműves Szövetség - Minden jog fenntartva | levél az egyesületnek | levél a webműhelynek