A kultúra nem a művészek luxusa

„Alkotókedv, megannyi közös élmény”, ez jellemzi a Magyar Kézműves Szövetség kiváló csapatát, amelynek tagjai nyolc évvel ezelőtt azért fogtak össze, hogy az ősi magyar mesterségek megmaradjanak országunkban és továbbra is fellelhetők legyenek. A szövetség közel 80 tagja folyamatosan azon dolgozik, hogy hazánk művészeti sokszínűségét megjelenítsék - hangsúlyozta Szabó Kata, a Magyar Kézműves Szövetség elnöke.

- Az egyedi stílus megőrzése mellett évről évre megújul a csapat és mindig újabb és újabb ötletes kézműves tárgyakat kínál. Ez nagyon fontos, hiszen a hazánkba érkező turista így ismerheti meg a magyar alkotóműhelyek számos kincsét. Igyekszünk minden munkánkkal a mesteri fogásokat, a művészi szabadságot, a változatos stílusokat bemutatni, mesterségeink sokféleségét is láttatni. Szövetségünk a Nyitott Műhely Programjaival népszerűsíti műhelyeinket és próbáljuk szakmáinkat megkedveltetni másokkal is. Közkinccsé, mindenki számára fellelhetővé, kézzelfoghatóvá tesszük portékáinkat, ezért is fogadtuk örömmel Villegeas-Vitézy Zsófia a Brüsszeli Balassi Intézet kulturális tanácsosának felkérését, hogy a Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviselete és az Intézet közös szervezésében megvalósuló brüsszeli magyar gasztronómiai és kulturális fesztiválon, a HUNGAstRY-n, képviseljük hazánk kézműves közösségét és bemutassuk gyökereinket, hagyományainkat. A több éves közös együttműködésnek köszönhetően Zsófia ismeri munkánkat, hitvallásunkat és művészi alkotásaink sokféleségét, tradícióinkat. A Magyar Kézműves Szövetség megalakulása óta már több országban képviselte a mai mesterségek gazdag alkotó táborát. Igyekszünk a Kárpát-medencéből örökségül kapott autentikus művészetet megismertetni másokkal, öregbítve és népszerűsítve hazánkat. Bízzunk abban, hogy ezen a vásáron is megmutathatjuk a fa-, bőrműves, keramikus, ékszeres, textiles, nemezkészítő, kékfestő, szűcs és még megannyi ötletes, értéket őrző tárgy sajátos világát - fejezte be gondolatát az elnök.

Mert „a kultúra nem a művészek luxusa, hanem az alkotás és befogadás közös misztériuma”. – fogalmazta meg oly találóan egyszer éppen Villegeas-Vitézy Zsófia. – „Olyan termék, amelynek előállítása nem zsákmányolja ki az erőforrásokat, olyan árucikk, amelynek megvásárlásától hosszú távon is gazdagszunk és épülünk. Olyan élmény, amely társaságot tart össze, közös legendákat teremt, színes, mégis egyedi arculatot épít. Szókincs, amellyel azt a jelent fogalmazzuk meg, amiben élünk.”